Kezdőlap
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kezdőoldal / IT és mobileszközök / Számítógép alkatrész és kiegészítői / Memória

Memória

{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

Memória – A sebesség alapfeltétele

A rendszer memóriájának (RAM) mennyisége és specifikációja jelentős mértékben képes befolyásolni a számítógép teljesítményét, kezdve a futó programok számától, amelyeket nyitva tarthatunk, egészen a másodpercenkénti képkockákig (fps), amelyeket ki tudunk préselni a CPU integrált grafikájából, amikor nagyobb rendszerigényű játékkal játszunk.

Mindenekelőtt meg jell jegyezni, hogy elsősorban az asztali számítógépek memóriájára összpontosítunk, noha a leírtak zöme a laptopok esetében is érvényes. A laptopok esetében SO-DIMM (kis körvonalú, kettős sorba épített memóriamodulok) készletre van szükség, nem pedig a hagyományos, modern asztali számítógépekben használt hosszabb DIMM-ekre (kettős sorba épített memóriamodulok). Tehát vásárlás vagy a gép felújítása előtt mindenképpen szükséges áttekinteni a szóban forgó gép specifikációját.

Ha nem tudjuk pontosan, mennyi memóriára van szükségünk, a rövid válasz az, hogy a szokásos munkaterhelést figyelembe véve 16 GB a szerencsés választás. Abban az esetben, ha rengeteg olyan feladatot végzünk, ahol a folyamatoknak párhuzamosan kell futniuk, abban az esetben 16 GB-nál több memória beszerzése lehet célravezető.

Hogyan működik a RAM?

A RAM célja a rövid távú adatok tárolása, amelyekre a számítógép megfelelő működéséhez szükség van. A merevlemezes meghajtóval vagy SSD-vel ellentétben azonban, amelyek korlátlan ideig tárolják az adatokat, a RAM minden rendszerindításakor újraindul. Ezen tulajdonsága miatt a RAM-ot „illékony memóriaként” szokták említeni, ami azt jelenti, hogy csak akkor tárolja az adatokat, amikor áram van rajta, szemben a HDD-vel vagy SSD-vel. A programok használat közben ideiglenesen betöltődnek a RAM-ba, és törlésig a tároló meghajtón maradnak.

A számítógépeknek gyors hozzáférésre van szükségük az ideiglenes adatokhoz a programok futtatásához vagy a feladatok végrehajtásához. A modern PC-s játékoknak például gyorsan kell előhívniuk a vizuális effekteket. A játékok azért olvasnak és írnak adatokat a RAM-ba, mert ez nagyságrendekkel gyorsabb, mint a tárolóeszközön lévő adatok elérése.

Fontos tulajdonságok

Kapacitás: Gigabájtban (GB) mérve. Minél nagyobb a kapacitás, annál több adatot tárolhatnak az alkalmazások. Nagyobb kapacitás esetén több alkalmazás futhat egyszerre, és a játékok nagyobb mennyiségű ideiglenes adatot tárolhatnak. Ez alapvetően meghatározza a számítógép sebességét, illetve a lassulás kritikus szintjét.

Sebesség: Másodpercenkénti megatranszferben (MT/s) mérve, ezt gyakran megahertzben (MHz) mért sebességként is kezelik, bár ez egy másik mérőszám, mint az órajelsebesség. A nagyobb sebességi értékek gyorsabb választ jelentenek az olvasási és írási kérésekre, és így jobb teljesítményt biztosítanak.

ECC: Hibaellenőrzés és hibajavítás. Az ECC egy potenciális RAM-szolgáltatás, amely egy olyan lépést illeszt a RAM-modulba, amely lehetővé teszi, hogy ellenőrizze és biztosítsa, hogy az általa kezelt adatok helyesek és hibátlanok. Az ECC hihetetlenül hasznos megoldás az adat/memória hibák csökkentésére, de egyben lassítja is a működést. A legtöbb RAM nem tartalmaz ECC-t, de ha nagy számítási igényű rendszerrel dolgozunk, az esetben érdemes megfontolni az ECC-használatát.

Mi az a kétcsatornás RAM?

Számos modern számítógépben kétcsatornás memória található. A kétcsatornás üzemmód lehetővé teszi, hogy a CPU memóriavezérlője két csatornán keresztül cseréljen adatot a RAM-mal, egyszerre két memóriarúdra írva és olvasva. Ez növeli a rendelkezésre álló sávszélességet. A kétcsatornás üzemmód a legtöbb, csak két DIMM-helyet tartalmazó alaplapon automatikusan engedélyezve van. Ha azonban négy foglalattal rendelkező alaplapon két sticket használunk, a memóriát szimmetrikusan kell beszerelni, hogy ugyanazt a csatornát használjuk. A foglalatok gyakran színkóddal vannak ellátva. A pontosabb utasításokat az alaplap dokumentációjában találhatjuk. Az ideális teljesítmény érdekében győződjünk meg arról, hogy minden memória modul azonos sebességű, kapacitású és időzítésű. Lehetőség szerint kerüljük a különböző modulspecifikációk keverését és illesztését.

Összességében elmondható, hogy a legtöbb felhasználó a RAM többcsatornás üzemmódját választja. Ez egy olyan technológia, amely több kommunikációs csatorna hozzáadásával növeli az adatátviteli sebességet. Ha az egyik RAM netalán tönkremegy, a többcsatornás üzemmódban a másik RAM továbbra is használható marad. Tehát a többcsatornás mód valóban elég észszerű választás. Ha például 16 GB RAM-ra van szükségünk, jobb választás lehet két 8 GB RAM-os használata kétcsatornás üzemmódban. Többcsatornás üzemmódban a kompatibilitási problémák elkerülése érdekében ajánlott ugyanazokat a RAM-okat használni.

Noha a RAM bővítése nem biztos, hogy ugyanolyan látványos vagy lenyűgöző javulást eredményez, mint egy új CPU vagy GPU, a megfelelő memóriával a PC teljesítménye akár jelentősen javítható. Ár-érték arányában egy ilyen eszköz beszerzése és beszerelése a gépfejlesztés észszerű módja lehet.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

Értesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)

Utoljára megtekintve