Kezdőlap
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kezdőoldal / IT és mobileszközök / Komplett számítógép / Asztali számítógép

Asztali számítógép

{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

Asztali számítógépek – Ha erőre van szükség

Az asztali számítógép kényelmes választás lehet, ha otthoni iroda létrehozása a célunk, de nem szükséges a mobilitás. A külső monitor részletesebb és „méretesebb” képmegjelenítésre lehet képes, elhelyezéséből adódóan pedig kevésbé terheli a nyakat, mint a laptop, amely esetében a kijelző alacsonyabban fekszik. Emellett általában jobb ár-érték mellett vásárolhatjuk meg az ilyen készülékeket.

Az általánosan ismert „asztali számítógép” kifejezés alatt rendszerint olyan készülékeket értünk, amelyek nem rendelkeznek saját kijelzővel, tehát egy külső monitort kell csatlakoztatnunk hozzájuk. Érdemes megjegyezni, hogy léteznek úgynevezett „all-in-one” modellek, amelyek beépített kijelzővel rendelkeznek; noha ezek általában esztétikusabbak és helytakarékosabbak, a magasabb árszabásuk miatt kevésbé elterjedtek. A kiváló ár-érték arány elérése érdekében tehát érdemes a számítógépet és a monitort külön vásárolnunk.

PC processzorok

Bár sokféle PC processzor vagy CPU létezik, a legtöbb eszköz mindössze két gyártótól származik: ezek az AMD és az Intel. Az általános vélekedés szerint az Intel processzorok általában jobb teljesítményt nyújtanak, de drágábbak, mint az AMD processzorok. A processzorok közötti fő különbség rendszerint az általuk kínált magok számában és relatív sebességükben rejlik. A legtöbb processzorgyártó teljesítményértékelési rendszert tesz közzé, de a márkák közötti összehasonlítás ennek ellenére sem egyszerű. Ezért azt tanácsoljuk, hogy adott árkategórián belül keressük a legoptimálisabb megoldást, illetve bizonyosodjunk meg arról, hogy a kiszemelt gép processzora elég erős az általunk végzett feladatok elvégzéséhez.

Memória

A memória (RAM) az egyik legfontosabb és legtöbbször emlegetett alkatrész, ugyanis jelentős szerepet játszik a PC sebességében és teljesítményében. Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a memória szerepét a számítógépek működésében, akkor úgy fogalmazhatunk, hogy minél nagyobb a RAM, annál jobb a teljesítmény. A mai operációs rendszerek és programok mellett legalább 8 gigabájt memória javasolt, de 16 GB még jobb teljesítményt kínál. Persze tudni kell, hogy a memória duplázása a sebesség kétszerezését jelenti, de hatékony segítség lehet a teljesítmény növelésében. Játékhoz és egyéb teljesítményigényes számítógépes felhasználáshoz legalább 16 GB-ot érdemes választani.

Az asztali számítógépeknél sokáig a DDR3 memória volt a szabvány, ma már a DDR4-et részesítik előnyben. A memóriavásárláskor igyekezünk minél kevesebb DIMM-et vásárolni, hogy a memóriát a jövőben bővíthessünk, ha szükséges.

Merevlemezek

Egyes asztali számítógépek a mai napig HDD merevlemezes meghajtókra támaszkodnak, a legtöbb újabb PC esetében viszont SSD biztosítja az adatok tárolását és gyorsítótárazását. Az SSD-k számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a HHD változatokhoz képest; gyorsabbak, hatékonyabbak és tartósabbak, mint a HDD-k.

A merevlemezek vásárlásakor két fő tulajdonságot érdemes figyelembe venni: a méretet és a sebességet. Egy modern asztali számítógép számára érdemes legalább 1 TB tárhelyet választani. A sebesség tekintetében jelentős különbségek lehetnek a SSD-k javára, ami elsősorban a mozgó alkatrészek hiányának köszönhető. 

Videokártya és grafikus memória

A videokártya, vagy „tudományosabb” nevén a grafikus feldolgozó egység (GPU) felelős a képernyőn megjelenő képek megrajzolásáért. A grafikus feldolgozás két különböző megoldás történhet: integrálva ugyanabba a chipbe, amely a számítógép többi részét is működteti, vagy futhat különálló eszközként.

A legtöbb – főként általános és irodai használatra ajánlott – számítógép integrált grafikus processzorral rendelkezik. Ez rendszerint olcsóbb és gyengébb teljesítményű megoldás; sokféle felhasználás esetén megfelelő döntés egy ilyen eszköz vásárlása, azonban ha játszani szeretnénk, vagy grafikusi, videóvágói vagy tervezői munkát végeznénk, akkor egy önálló videokártya használata javasolt.

Optikai meghajtók (CD/DVD/Blu-Ray)

Néhány asztali számítógép még mindig DVD-íróval van felszerelve, de egyes kis méretű PC-k már nem rendelkeznek optikai meghajtókkal. Ha a kiszemelt számítógép nem rendelkezik optikai meghajtóval, de nem szeretnénk lemondani a tökéletes minőségű filmekről, vásároljunk külső DVD- és Blu-ray-lejátszót.

További tippek

Könnyű kísértésbe esni, hogy a legolcsóbb asztali számítógépet válasszuk, viszont sokkal okosabb döntés olyan eszközt választani, ami maradéktalanul kiszolgálja az igényeinket. Persze a döntés nem könnyű, hiszen több perifériát is meg kell még vásárolnunk – egeret, billentyűzetet, hangszórót vagy fejhallgatót, monitort, ha nem all-in-one gépet választunk. Ennek ellenére törekedjünk az igényeink maradéktalan kiszolgálására, hiszen ez a feltétele annak, hogy a gépet hosszú éveken keresztül megelégedettséggel használjuk.

Mi a teendő az asztali számítógép megvásárlása után?

Miután csatlakoztattuk az összes perifériát, és első alkalommal elindítottuk a számítógépet, biztosítsuk a gép védelmét a külső támadásokkal szemben. A megbízhatóbb adatkapcsolat érdekében csatlakoztassuk a számítógépet közvetlenül a modemhez. 

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

Értesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)

Utoljára megtekintve