menu
homeKezdőlap
like
shopping_cart
shopping_cart
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
shopping_cart
chevron_left_16 Kezdőoldal / IT és mobileszközök / Számítógép alkatrész és kiegészítői / Tápegység

Tápegység

view_grid
view_list
{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

Amit a PC tápegységekről tudni érdemes

A PC tápegységek fontos eszközei a számítógépnek, hiszen ezek biztosítják az áramellátást a különböző hardverkomponensek számára, mint például a processzor, a videokártya, a merevlemez és az optikai meghajtók. Azonban a tápegységek más fontos szerepet is betöltenek a számítógépek működésében.

Az egyik legfontosabb szerepük, hogy megvédjék a számítógép alkatrészeit az áramingadozásoktól és a túlfeszültségektől, amelyek károsíthatják vagy tönkretehetik őket. Emellett a tápegységek részt vesznek a belső alkatrészek hűtésében is, ennek eredményeképpen megakadályozzák a túlmelegedést és a rendszer leállását.

A PC tápegységek számos különböző típusa létezik, amelyek közül választhatunk a saját igényeinknek és anyagi lehetőségeinknek megfelelően. A megfelelő tápegység kiválasztása fontos, mivel, ha nem megfelelően választunk, akkor az alkatrészek nem kapnak elegendő áramot, ami instabil működéshez, rendszerleálláshoz és akár komoly károkhoz is vezethet.

Ez a vásárlási útmutató segít megérteni a PC tápegységek világát, illetve segít a megfelelő tápegység kiválasztásában, figyelembe véve a fontos szempontokat, mint például a teljesítmény, a hatékonysági osztályok, a csatlakozók, a hűtés és a zajszint kérdését.

A megfelelő teljesítmény kiválasztása: Watt és AMP értékek

A megfelelő teljesítmény kiválasztása a PC tápegység esetében rendkívül fontos. A megfelelő teljesítményű tápegység biztosítja a stabil áramellátást a számítógép alkatrészei számára, ami kulcsfontosságú a számítógép megfelelő működéséhez.

A tápegységek teljesítményét általában wattban adják meg. Fontos figyelembe venni a számítógép teljesítményigényét, amely meghatározza, hogy milyen teljesítményű tápegységre van szükségünk. Általában a számítógép hardverkomponensei, mint például a processzor, a videokártya, a merevlemez és az optikai meghajtók, együttes teljesítményigényét kell figyelembe venni a megfelelő teljesítményű tápegység kiválasztása során.

A tápegységek teljesítményét azonban nem csak wattban adják meg, hanem amperben (A vagy AMP) is. Az AMP érték azt mutatja meg, hogy mennyi áramot képes szállítani a tápegység az egyes csatlakozókhoz. A nagyobb amper érték azt jelenti, hogy a tápegység több áramot képes biztosítani a csatlakozókon, ami fontos különösen a nagyobb teljesítményű hardverkomponensek – például erősebb videokártyák – használata esetén.

A megfelelő tápegység kiválasztása során tehát figyelembe kell venni mind a watt, mind az AMP értékeket, hogy megfelelő mennyiségű áramot biztosítsunk a számítógép alkatrészei számára.

Tápkábelek és csatlakozók: ATX, EPS, PCIe, SATA, MOLEX

A PC tápegységekben különböző típusú kábelek és csatlakozók találhatók, amelyeket a számítógép hardverkomponenseihez lehet csatlakoztatni. A leggyakoribb típusok az ATX, EPS, PCIe, SATA és MOLEX csatlakozók.

Az ATX (Advanced Technology Extended) csatlakozó a legelterjedtebb típus a PC tápegységek esetében, és általában a számítógép alaplapjához kapcsolódik. A csatlakozó 20 vagy 24 tűs lehet, attól függően, hogy az alaplap milyen típusú. Az EPS (Extended Power Supply) csatlakozó nagyobb teljesítményű számítógépekhez használatos, és általában az alaplap extra tápellátásához szükséges. Az EPS csatlakozó 8 tűs vagy 4+4 tűs lehet az alaplap típusától függően. A PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) csatlakozó általában a videokártyához kapcsolódik, és lehet 6, 8 vagy 6+2 tűs. A PCIe csatlakozók áramellátása különösen fontos a nagyobb teljesítményű videokártyák esetében. A SATA (Serial Advanced Technology Attachment) csatlakozók rendszerint a merevlemezekhez és az optikai meghajtókhoz kapcsolódnak. A SATA csatlakozók 15 tűs vagy 7 tűs változatban készülnek. A MOLEX csatlakozók általában a ventilátorokhoz és más perifériákhoz kapcsolódnak. A MOLEX csatlakozók 4 tűsek, és rendszerint csak kisebb teljesítményű eszközöket táplálnak.

További szempontok a választásnál: hűtés, zajszint, moduláris vagy nem moduláris tervezés

A PC tápegységek kiválasztásakor fontos szempontok közé tartozik a hűtési mechanizmus és a zajszint. A tápegységek hűtése általában ventilátorral történik, de néhány gyártó alternatív hűtési megoldásokat is kínál, például passzív hűtést. A zajszint is fontos szempont lehet, ha csendes működést szeretnénk, vagy ha olyan helyen használjuk a számítógépet, ahol a zaj kimondottan zavaró lehet.

A moduláris tervezésű tápegységek népszerűsége egyre növekszik. A moduláris tervezés azt jelenti, hogy a tápkábeleket külön lehet csatlakoztatni a tápegységhez, így csak azokat a kábeleket kell csatlakoztatni, amelyekre valóban szükség van. Ez javítja a légáramlást a számítógépházban, valamint lehetővé teszi a számítógép tisztább és rendezettebb kinézetét. A nem moduláris tápegységek esetében a kábelek fixen csatlakoznak a tápegységhez, ami gyakran zavaró lehet a légáramlás szempontjából, illetve nehezebb lehet a számítógépházban való rendezésük.

A tápegységek hatékonysága és minősége szintén fontos szempont. Az 80 Plus tanúsítvánnyal rendelkező tápegységek hatékonyabbak, illetve kevesebb hőt termelnek, így hosszabb élettartammal rendelkeznek és a számítógép energiafelhasználását is segítenek alacsonyan tartani. 

A megfelelő PC tápegység kiválasztása fontos szerepet játszik a számítógép megbízható és hatékony működésében. Ahhoz, hogy a tápegység megfeleljen az igényeinknek, érdemes odafigyelni a teljesítmény, a kábelek és csatlakozók, valamint a hűtési és zajszint szempontjaira. A moduláris és nem moduláris tervezésű tápegységek közötti választás szintén fontos szempont lehet, ahogy az is, hogy figyeljünk a hatékonyságra és minőségre. A megfelelő tápegység kiválasztásával nem csak biztonságosabb és stabilabb működést érhetünk el, hanem a számítógép energiafogyasztását is optimalizálhatjuk, amely hosszú távon pénzt takaríthat meg számunkra.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése close

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

filterSzűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
filterSzűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése close

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

notifyÉrtesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)