menu
homeKezdőlap
like
shopping_cart
shopping_cart
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
shopping_cart
chevron_left_16 Kezdőoldal / IT és mobileszközök / Adattároló / HDD Külső

HDD Külső

view_grid
view_list
{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

Külső merevlemezek – Ezeket érdemes tudni róluk

Az adattárolás terén két népszerű opció áll rendelkezésre: az HDD (Hard Disk Drive) és a SSD (Solid State Drive). Az HDD egy mozgó alkatrészekből álló lemezes adattároló, amely hosszú ideig a piac vezető tárolási megoldása volt. Az SSD azonban egyre népszerűbb – sőt, ma már háttérbe szorította a hagyományos HDD megoldásokat–, mivel szilárdtest memóriából áll, amely nem rendelkezik mozgó alkatrészekkel, így sokkal gyorsabb és kisebb méretű, mint az HDD. Az SSD-k rendkívül gyors írási és olvasási sebességet képesek biztosítani, ami javítja a számítógép teljesítményét, míg az HDD-k alacsonyabb árakkal és nagyobb adattárolási kapacitásokkal rendelkeznek. A döntést az igényeink figyelembevétele mellett érdemes meghoznunk.

Az HDD működése: Az adatok tárolásának elve és a mozgó alkatrészek működése

Az HDD az adatokat egy vagy több lemezen tárolja, amelyeket a doboz belsejében lévő motor segítségével forgat. Az adatokat egy olvasó/író fej tárolja, amely pásztázza a lemezt, az adatokat pedig olvassa vagy írja. Tehát a HDD-k mozgó alkatrészekből állnak, beleértve a motort, a lemezeket és az olvasó/író fejet. Az adatok tárolása magán a lemezen történik, és az olvasás/írás műveleteket pedig az olvasó/író fej végzi el. Az HDD jó választás lehet abban az esetben, ha nagy mennyiségű adatot szeretnénk tárolni, illetve a mozgó alkatrészek miatt fellépő kisebb sebesség elfogadható kompromisszumot jelent számunkra.

Az SSD előnyei a klasszikus HDD-vel szemben

Ha a klasszikus merevlemezekről beszélünk, nem kerülhetők meg a SSD-k, vagyis muszáj szembe állítani őket egymással. Tagadhatatlan, hogy az SSD-k számos előnnyel rendelkeznek klasszikus merevlemezekkel szemben. Elsősorban gyorsabb sebesség említhető, mivel nincs mozgó alkatrész, így az adatokat nagyobb sebességgel tudja olvasni és írni. Ezenkívül az SSD-k kisebbek, jobban bírják az igénybevételt, és kevésbé érzékenyek a fizikai sérülésekre. Az SSD-k a rendszer indulási sebességét is javítják, mivel esetükben az operációs rendszer gyorsabban töltődik be. Emellett az SSD-k halkabbak és kevesebb energiát fogyasztanak, mint az HDD-k. Viszont, az SSD-k magasabb árakkal rendelkeznek a HDD-khez képest, és a tárkapacitásuk is kisebb.

A HHD-k adattárolási kapacitása 

A merevlemez adattárolási kapacitása a fájlok, adatok és információk tárolására alkalmas méretét jelenti. Az adattárolási kapacitás nagyon fontos, mivel ez határozza meg, mennyi adatot tudunk tárolni a számítógépünkön; gigabájtban (GB) vagy terrabájtban (TB) mérik. 

A növekvő digitális tartalom miatt fontos, hogy elegendő adattárolási kapacitással rendelkezzünk, hogy minden szükséges fájlunkat és adatunkat egyetlen eszközön tárolhassuk. Ha a kapacitás kevés, akkor törölni kell fájlokat, ami időigényes és frusztráló lehet. Ha túl kevés adattárolási kapacitással rendelkezünk, a rendszer lassúbbá válhat, sőt, a szoftverek hibás működése is előfordulhat. Így a megfelelő adattárolási kapacitás meghatározása és biztosítása kulcsfontosságú a számítógép hatékony működéséhez.

A sebesség és a teljesítmény kritériumai

A sebesség és a teljesítmény kritériumai alapvető fontosságúak, amikor a külső merevlemezekről (HDD vagy SSD) döntünk. A sebesség a lemezen található adatok olvasásának és írásának sebességét jelenti, ami másodpercenkénti adatszámokban (MB/s) vagy a lemez forgási sebességében (RPM) mérhető. A teljesítmény pedig a lemez által nyújtott teljesítményt jelenti, ami a fájlok betöltési idejét, a programok futási sebességét és az adatok átvitelének időtartamát befolyásolja. Minél magasabb a sebesség és a teljesítmény, annál gyorsabb lesz a számítógép.

Az SSD sebessége magasabb, mint az HDD-é, illetve az SSD-k gyorsabb adatátviteli sebességet és alacsonyabb betöltési időt nyújtanak, ami különösen hasznos a nagyfájlok, játékok és rendszerbetöltések esetén. Az HDD-k azonban lényegesen olcsóbbak, mint az SSD-k, és általában nagyobb adattárolási kapacitást nyújtanak. Az adatok tárolásához szükséges adattárolási kapacitás és a számítógép teljesítményének igénye alapján kell döntenünk az HDD vagy az SSD használata között.

Az adatbiztonság

Az adatbiztonság a külső merevlemezek esetén is fontos szempont, különösen, ha fontos adatokat tárolunk. Az HDD-k mozgó alkatrészekkel rendelkeznek, amelyeknek sérülékenysége nagyobb a mozgás, a zaj és a magas hőmérséklet miatt. Az SSD-k azonban nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, így fizikai sérülés esetén is magasabb szintű adatbiztonságot nyújtanak.

Az adatbiztonság fenntartásához ajánlott a merevlemezek rendszeres biztonsági másolatának készítése, vagy a biztonsági adattárolási megoldások, például a felhő alapú adattárolás használata. Az adatbiztonság javítása érdekében a külső HDD-ket érdemes fizikai védelemmel is ellátni; használjunk például ütésálló tokokat.

Egyéni igényeknek és a fontos adatok tárolásának szükségességének megfelelően kell dönteni az adatbiztonság szempontjából alkalmas külső merevlemez kiválasztásáról. A HDD-k nagyobb adattárolási kapacitást kínálnak, de nagyobb kockázatot jelentenek az adatok sérülékenysége miatt.

Az árak és az érték arány

Az ár, illetve az ár-érték arány az egyik legfontosabb szempont a merevlemezek választása során. Az SSD árak az utóbbi években jelentősen csökkentek, míg a kapacitásuk növekedett, ezáltal az ár-értékük is javult. Az HDD árak továbbra is alacsonyabbak az SSD-kéhez képest, de a sebességük és a teljesítményük nem javult. Ha a sebesség és a teljesítmény a fontos számunkra, akkor az SSD a megfelelőbb választás, ha azonban a kapacitás a legfontosabb, akkor az HDD lehet a jobb megoldás.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése close

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

filterSzűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
filterSzűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése close

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

notifyÉrtesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)