menu
homeKezdőlap
like
shopping_cart
shopping_cart
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
shopping_cart
chevron_left_16 Kezdőoldal / IT és mobileszközök / Számítógép alkatrész és kiegészítői / Processzor

Processzor

view_grid
view_list
{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

A processzor – A számítógép agya

A processzornak mindig kitüntetett figyelmet szentelünk, ha számítógépet vásárlunk vagy építünk – nem véletlenül. A számítógépes processzor, más néven CPU (Central Processing Unit), a számítógép szíve és agya. A processzor a számítógépben végzett összes művelet központi egysége, amely felelős a szoftverek futtatásáért, a beviteli adatok feldolgozásáért és a végeredmény kijelzéséért. A gyártást és a fejlesztést jellemző innovációknak köszönhetően egyre nagyobb sebességre képesek, egyre jobb teljesítményűek és energiatakarékosabbak. Az újabb processzorok már több maggal és szállal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a számítási feladatok párhuzamos végrehajtását, ezáltal jelentősen megnövelve a számítógép teljesítményét.

Intel és AMD processzorok 

A számítógépes processzorok piacáért folyó versenyt az Intel és az AMD csatározása határozza meg. A kereskedelmi kínálatban gyakran találkozunk Intel Core i3, i5 és i7 típusaival, amelyek különböző teljesítményt és funkciókat biztosítanak a felhasználóknak. A Core i3 kisebb teljesítményű és olcsóbb opció, míg a Core i7 erősebb és drágább választás. Az AMD processzorai közt is megtalálhatók a hasonló típusú megoldások, mint a Ryzen 3, 5, 7 sorozat.

Mindkét gyártó processzorai különböző mag- és számszámokkal, cache méretekkel, valamint fogyasztási lehetőségekkel rendelkeznek. Amikor processzort választunk, fontos figyelembe vennünk azokat a feladatokat, amelyeket számítógépünkkel el szeretnénk végezni. A megfelelő processzor kiválasztása a számítógép optimális teljesítményének és hatékony működésének alapja.

A processzor sebessége 

A processzor sebességét a GHz (gigahertz) jellemzi, ami a processzor által végrehajtott ciklusok számát jelenti másodpercenként. Minél magasabb a processzor sebessége, annál több feladatot képes elvégezni a számítógép egy adott idő alatt. Az átlagos asztali számítógépek processzorainak sebessége jellemzően 2 GHz és 5 GHz között mozog, míg a laptopok processzorainak sebessége 1 GHz és 4 GHz között változik.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a GHz érték nem feltétlenül alkalmas két processzor összehasonlítására, ugyanis a processzor sebességét egyetlen GHz érték nem jellemzi pontosan, mivel a processzor teljesítményét más tényezők is befolyásolják, például a magok száma, a cache mérete és a fogyasztás. Emellett a processzor sebességét a rendszerterhelés, az alkalmazások, a processzor típusa és a hardver konfigurációja is befolyásolja.

A processzor magjainak és szálainak jelentősége

A processzor magjainak és szálainak száma a számítógép teljesítményének egyik legfontosabb jellemzője. A magok olyan egységek, amelyek külön-külön végrehajthatják a számításokat és a feladatokat. Minél több mag van egy processzorban, annál több feladatot képes egyszerre kezelni a számítógép. Az asztali számítógépek processzorainak magjainak száma általában 4 és 18 között változik, míg a laptopok processzorainak magjainak száma jellemzően 2 és 8 között van.

A szálak olyan egységek, amelyek a processzorban együtt dolgoznak a magokkal a feladatok elvégzésében. Minél több szál van, annál több információt képes eltárolni a processzor. Ez természetesen növeli a hatékonyságot. Az átlagos asztali számítógépek processzorainak esetében a szálak száma 4 és 36 között változik, laptopoknál 2 és 16 közötti szám jellemző.

A magon és szálak nagyobb száma abban az esetben kínál megoldást, ha a számítógépek jellemzően videojátékra, 3D-s modellezésre és szerkesztési feladatokra szeretnénk használni. Irodai felhasználás esetén a magon és szálak száma alacsonyabb jelentőséggel bír.

A processzor cache mérete

A processzor cache mérete és jelentősége nagymértékben befolyásolja a számítógép teljesítményét. A cache egy gyors, belső memória, amely a processzor számára elérhető információkat tárolja. Minél nagyobb a cache mérete, annál gyorsabban tud a processzor hozzáférni a szükséges adatokhoz, ami a számítási feladatok gyorsabb elvégzését eredményezi.

A processzor fogyasztása és az energiatakarékosság

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem irányul a processzorok energiatakarékosságára. Az energiatakarékos processzorok nemcsak a költségeinket csökkentik, hanem hosszabb akkumulátor-élettartamot is biztosíthatnak a laptopok esetén. Az energiatakarékos processzorok alacsonyabb áramfelvétel mellett üzemelnek, ami kevesebb hőtermelést eredményez, ami tovább javítja a számítógép teljesítményét és hosszabb akkumulátor-élettartamot eredményez. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már számos olyan processzor létezik, amely kiváló teljesítményt és alacsony fogyasztást egyaránt biztosít. Mint látható, erre a tulajdonságra elsősorban a laptopok esetén érdemes figyelni.

A processzor kompatibilitása a számítógép többi komponensével (pl. alaplap, memória)

A processzor kompatibilitása a számítógép többi komponensével nagyon fontos tényező a számítógép-építésnél vagy a gép fejlesztése során. Az alaplap például specifikációkat tartalmaz a processzor támogatásáról, így ellenőrizni kell, hogy a kiválasztott processzor kompatibilis-e az alaplappal. A memória is fontos tényező a processzor kompatibilitásának szempontjából, hiszen a memória sebessége és kapacitása befolyásolhatja a processzor teljesítményét. Szintén fontos figyelembe venni a tápellátás igényét, hogy biztosítani lehessen a megfelelő tápellátást a processzor számára. A processzor kompatibilitásának ellenőrzése tehát nagyon fontos hibamentes működés biztosítása érdekében.

Hogyan válasszunk megfelelő processzort az igényeinknek megfelelően?

Az új számítógép vagy a jelenlegi gép felújítása esetén a processzor kiválasztása nagyon fontos szempont. Az igényeinktől függően különböző tulajdonságokat kell figyelembe vennünk, beleértve a sebességet, a magok és a szálak számát, a cache méretét és az energiafelhasználást. Az első lépés, hogy megértsük, milyen feladatokat fogunk végrehajtani a számítógépen. Ha csak alapvető dolgokat, mint a webböngészés vagy a dokumentumkezelés, abban az esetben elég lehet egy alacsonyabb specifikációjú processzor. De ha erősebb számítási igények vannak, mint például a videószerkesztés, a 3D modellezés vagy korszerű játékok futtatása, akkor magasabb specifikációjú processzorra lesz szükségünk. Az alaplap és a memória kompatibilitása is fontos tényező a processzor kiválasztásánál, ezért mindig ellenőrizzük ezeket a specifikációkat és kompatibilitásokat a vásárlás előtt.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése close

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

filterSzűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
filterSzűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése close

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

notifyÉrtesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)