menu
homeKezdőlap
like
shopping_cart
shopping_cart
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
shopping_cart
chevron_left_16 Kezdőoldal / Otthon, háztartás / Háztartási nagygép és kiegészítői / Páraelszívó / Beépíthető / Teleszkópos

Teleszkópos

view_grid
view_list
{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

Páraelszívó vásárlási útmutató: Minden, amit tudnod kell a választásról

A modern konyha elengedhetetlen része a megfelelő paraméterekkel rendelkező páraelszívó, amely segít megszabadulni a főzés során keletkező párától, zsírtól és a kellemetlen szagoktól. A megfelelő páraelszívó kiválasztása azonban nem mindig egyszerű feladat. Ebben a cikkben bemutatjuk a páraelszívók típusait, műszaki jellemzőit és azokat a szempontokat, amelyeket figyelembe kell venned a tökéletes készülék kiválasztása során.

A páraelszívók típusai

A páraelszívók két fő csoportra oszthatók: ezek az elszívó rendszerű és a recirkulációs készülékek. Az elszívó rendszerű páraelszívók a konyhai gőzöket és szagokat a külső környezetbe vezetik, így azok teljesen eltávolításra kerülnek a helyiségből. Ezzel szemben a recirkulációs páraelszívók a levegőt szűrik és tisztítják, majd visszajuttatják a helyiségbe. A páraelszívók közötti választás sokszor nehézkes lehet, hiszen különböző típusokkal találkozhatunk, melyeknek mind-mind megvannak a saját előnyeki és hátrányaik. 

Az elszívó rendszerű páraelszívók az igazi frissesség varázslói. Miért is? Hatékonyan távolítják el a kellemetlen szagokat és a párát, ugyanis a konyhai levegőt közvetlenül a külső környezetbe vezetik. Azonban, ennek a megoldásnak is megvannak a hátulütői: a telepítésük nem mindig egyszerű, hiszen szükség van szellőzőcsatornára, ráadásul némileg hangosabbak is lehetnek a recirkulációs társaiknál. A fűtésszámla kismértékben megemelkedhet a hőveszteség miatt, ám a hatékonyságuk ezt sok esetben ellensúlyozza.

Ha a páraelszívók csendes, visszafogott megoldásait keresed, a recirkulációs páraelszívók ideális választásnak bizonyulhatnak. Mivel a levegőt szűrik és tisztítják, majd visszajuttatják a konyhába, nincs szükség külső szellőzőcsatornára, ami könnyebb telepítést eredményez. A hőveszteség sem jelent problémát, hiszen a meleg levegő visszakerül a helyiségbe. Tökéletesnek azonban ez a megoldás sem nevezhető, hiszen a hatékonyságuk kissé elmarad az elszívó rendszerű modellek mögött, ráadásul a szűrők cseréjét is gyakrabban kell végezni, ami extra költséget jelenthet. 

Szerkezeti kialakítások

A konyhád stílusát és funkcióit tükröző páraelszívó kiválasztásánál fontos szempont a szerkezeti kialakítás is. Mielőtt döntést hoznál, fedezd fel a legnépszerűbb megoldásokat és azt, hogy melyik változat milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

A teleszkópos páraelszívók diszkréten bújnak meg a felső szekrények alatt, és csak akkor jönnek elő, amikor szükség van rájuk. Ha a minimalista, letisztult konyhai kialakítás a vágyad, ez a típus tökéletes választás lehet. A teleszkópos páraelszívók könnyen beilleszthetők a konyhai bútorzatba, ráadásul halk működésre képesek. Hátrányként viszont megemlíthető, hogy a teljesítményük nem mindig éri el a nagyobb páraelszívók szintjét.

Az úgynevezett sziget páraelszívók igazi ékszerek lehetnek a középpontban lévő konyhasziget felett. Funkcionálisak és stílusosak, ideális választást jelentenek, ha nagy hangsúlyt fektetsz a konyhád esztétikájára. A sziget páraelszívók általában erős teljesítménnyel rendelkeznek, viszont a telepítésük és karbantartásuk kissé bonyolultabb lehet, mint a hagyományos falra szerelhető modelleké.

A hagyományos falra szerelhető páraelszívók továbbra is a legnépszerűbb megoldások közé tartoznak. A főzőlap felett helyezkednek el, széles választékban érhetők el, illetve különböző méretekben és stílusokban kaphatók. A falra szerelhető páraelszívók általában jó teljesítménnyel és hatékonysággal rendelkeznek, viszont a kialakításuk miatt némileg korlátozhatják a teret a főzőfelület felett.

A beépíthető páraelszívók a konyhabútorzatba való tökéletes beilleszkedésre törekszenek. Akár egy felső szekrényben vagy egy különleges burkolatban rejtőznek, mindig diszkréten olvadnak bele a környezetükbe. A beépíthető páraelszívók megoldást kínálnak azoknak, akik nem szeretnék, hogy a páraelszívó dominálja a konyhateret. A hátrányok között szerepelhet azonban, hogy a teljesítményük és a hatékonyságuk néha elmaradhat a nagyobb, láthatóbb készülékek mögött, illetve a telepítésük és karbantartásuk kissé összetettebb lehet.

Műszaki jellemzők

Az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venned a választás során, az elszívó hatékonysága. A páraelszívók teljesítményét a légáramlás mértéke (köbméter/óra) és a szűrési hatékonyság alapján lehet értékelni. Minél nagyobb a légáramlás és a szűrési hatékonyság, annál hatékonyabban tudja a készülék eltávolítani a konyhában keletkező párát és szagokat.

A zajszint a másik fontos tényező, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni. Általában a páraelszívók zajszintje 40-70 decibel között mozog. A csendesebb készülékek 40-50 decibel közötti zajszintet produkálnak, ami az emberi fül számára kevésbé zavaró. Azonban ne feledd, hogy a nagyobb teljesítményű készülékek gyakran nagyobb zajszintet eredményeznek.

A készülékek energiahatékonysága az energiatakarékosság szempontjából fontos szerepet játszik. A páraelszívók energiahatékonysági osztályát az A+++ (legjobb) és G (legrosszabb) közötti skálán értékelik. Az A osztályú készülékek energiafogyasztása alacsonyabb, ami hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhet. Ha környezettudatos és pénztárcabarát megoldást keresel, érdemes az energiahatékonyabb modellek közül választanod.

A páraelszívók hatékonyságát nagyban befolyásolja a szűrők típusa és minősége. Az elszívó rendszerű páraelszívókban általában zsírszűrők találhatók, melyek különböző anyagokból készülhetnek, például alumíniumból, rozsdamentes acélból vagy szintetikus anyagokból. A zsírszűrők rendszeres tisztítását és karbantartását elengedhetetlenül szükséges elvégezni. A recirkulációs páraelszívók szén- vagy aktívszén-szűrőket is tartalmaznak, amelyek a szagok és gázok felszívásáért felelősek. Ezek a szűrők cserélhetők, sőt, bizonyos időközönként ki kell őket cserélni a hatékony működés érdekében. 

A páraelszívók különböző kialakításúak és méretűek lehetnek, ezért fontos, hogy megtaláld azt a típust, amelyik illik a konyhád stílusához és méreteihez. A leggyakoribb típusok a falra szerelhető, a sziget, a beépíthető és a teleszkópos páraelszívók. A falra szerelhető készülékek a főzőlap felett helyezkednek el, a sziget készülékek a konyhasziget felett, a beépíthetők a konyhabútorba építhetők, míg a teleszkópos páraelszívók a felső szekrények alatt helyezkednek el.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése close

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

filterSzűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
filterSzűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése close

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

notifyÉrtesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)