menu
homeKezdőlap
like
shopping_cart
shopping_cart
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
shopping_cart
chevron_left_16 Kezdőoldal / IT és mobileszközök / Számítógép alkatrész és kiegészítői / Kábel / USB / USB

USB

view_grid
view_list
{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

USB kábel: A kapcsolat, ami (majdnem) mindent összeköt

Az USB a számítógépes csatlakoztatási technológiák között kiemelkedő szerepet játszik. Ez a kábelrendszer lehetővé teszi különböző eszközök, billentyűzetek, egerek, külső meghajtók és még sok más periféria egyszerű és gyors csatlakoztatását a számítógépjeinkhez és laptopjainkhoz. Az USB kábelek egyszerűsége és univerzalitása miatt váltak az otthoni és irodai technológiai környezet nélkülözhetetlen részévé.

Az USB története a kezdetektől napjainkig

Az USB története az 1990-es évek közepére nyúlik vissza, amikor a technológiai óriások, mint az Intel, Microsoft, IBM és mások összefogtak egy közös cél érdekében. Céljuk egy univerzális csatlakozási interfész létrehozása volt, amely egyszerűsítené és szabványosítaná a számítógépekhez csatlakoztatott különféle perifériák használatát. Az első USB szabvány, az USB 1.0, 1996-ban jelent meg, amely alapvető változást hozott a perifériák csatlakoztatásának módjában. Az USB 1.0 két adatátviteli sebességet kínált: az 1,5 Mbit/s sebességű „Low Speed” és az 12 Mbit/s sebességű „Full Speed” változatot, amelyek bár jelentős előrelépést jelentettek, még erősen korlátozott kapacitással bírtak.

Az USB technológia következő nagy ugrása az USB 2.0 bevezetésével érkezett 2000-ben. Ez a szabvány jelentős sebességnövekedést hozott, lehetővé téve akár 480 Mbit/s adatátviteli sebességet, amely az előző verzióhoz képest hatalmas előrelépést jelentett. Az USB 2.0 gyorsabb adatátviteli sebessége új lehetőségeket nyitott meg a multimédiás eszközök, a digitális kamerák, MP3 lejátszók és külső merevlemezek számára. Emellett az USB 2.0 jobb energiakezelést és fejlettebb hibakezelést is kínált, ami stabilabb és megbízhatóbb kapcsolatot biztosított a csatlakoztatott eszközök számára.

A további fejlesztések után az USB 3.0 2008-ban debütált, amely „SuperSpeed” néven lett ismert. Az USB 3.0 akár 5 Gbit/s adatátviteli sebességet kínált, ami tízszeres növekedést jelentett az USB 2.0-hoz képest. Az USB 3.0 jelentős előnye az volt, hogy kompatibilis maradt az előző USB szabványokkal. Az USB technológia újabb fejlesztése az USB-C, amely egy fordítható csatlakozóval rendelkezik, így nincs „rossz” módja a csatlakoztatásnak. Az USB-C nem csak adatátvitelre, hanem töltésre is használható, ráadásul egyes modellek akár 10 Gbit/s sebességet is elérhetnek. Az USB-C gyorsan vált a mobil eszközök és laptopok preferált csatlakozójává a sokoldalúsága, gyorsasága és kényelmes használata miatt. Az USB története így nem csak a technológiai fejlődés kronológiája, hanem az igények és lehetőségek összhangjának példája is.

Az USB kábelek típusai és jellemzői

Az USB kábelek világában számos különböző típusú csatlakozó található, mindegyik egyedi jellemzőkkel és alkalmazási területekkel. A legelterjedtebb a szabványos USB-A csatlakozó, amelyet széles körben használnak számítógépek és más host eszközök csatlakoztatására. Ezzel szemben az USB-B csatlakozót gyakran nagyobb perifériák, nyomtatók és külső merevlemezek csatlakoztatására alkalmazzák. A kisebb méretű eszközök számára a Mini és Micro USB csatlakozók jelentek meg, amelyeket főleg régebbi mobiltelefonok, digitális kamerák és más kompakt eszközök használatához terveztek. Ezek a csatlakozók lehetővé tették a kisebb méretű eszközök számára is az USB előnyeinek kihasználását.

Az USB kábelek nemcsak a csatlakozó típusaikban, hanem az adatátviteli sebességükben is különböznek. Az USB 1.0 és 2.0 szabványok korlátozott sebességet biztosítottak, az USB 1.0 maximum 1,5 Mbit/s, míg az USB 2.0 akár 480 Mbit/s sebességet is elérhetett. Ezek a sebességek megfelelőek voltak az egyszerűbb perifériák, billentyűzetek és egerek számára, de nem voltak elegendőek a nagy adatmennyiség gyors átvitelére. Ezt a hiányosságot orvosolta az USB 3.0 bevezetése, amely „SuperSpeed” néven lett ismert, és akár 5 Gbit/s adatátviteli sebességet is kínálhat, drámai módon növelve az adatátvitel hatékonyságát. Az USB-C még ennél is gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, egyes modellek esetében akár 10 Gbit/s sebességet is elérve.

Az USB-C csatlakozó a legújabb és leginnovatívabb fejlesztés az USB kábelek világában. Az USB-C nemcsak azért kiemelkedő, mert képes nagyobb adatátviteli sebességekre, hanem mert „kétoldalas” fordítható csatlakozóval rendelkezik, ami jelentősen megkönnyíti a használatot. Az USB-C nem csak adatok átvitelére alkalmas, hanem töltésre is, így egyetlen kábel képes többfunkciós feladatok ellátására. Az USB-C gyorsan elterjedt a mobil eszközök, laptopok, és egyéb elektronikai cikkek között, köszönhetően a sokoldalúságának, gyorsaságának és kényelmes használatának. Az USB kábelek fejlődése így nem áll meg, a jövőbeli innovációk még gyorsabb és hatékonyabb adatátviteli megoldásokat ígérnek, amelyek további előnyöket és kényelmet nyújtanak majd a felhasználóknak.

Az USB kábelek alapvető szerepet töltenek be a modern technológiában, lehetővé téve a különböző eszközök egyszerű és gyors csatlakoztatását. Az USB szabványok fejlődésével egyre gyorsabb és hatékonyabb megoldások állnak rendelkezésre mind otthoni, mind irodai környezetben. Az USB kábelek története és fejlődése példaként szolgál arra, hogyan tud a technológia alkalmazkodni és fejlődni a változó felhasználói igényekhez.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése close

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

filterSzűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
filterSzűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése close

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

notifyÉrtesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)