menu
homeKezdőlap
like
shopping_cart
shopping_cart
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
shopping_cart
chevron_left_16 Kezdőoldal / IT és mobileszközök / Adattároló / SSD Külső

SSD Külső

view_grid
view_list
{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

Külső SSD – A tökéletes megoldás, ha nagy tárkapacitásra van szükség

Ha a zenék és filmek, illetve a telefonnal készített képek és videók tárolására keresünk megoldást, egy külső SSD lehet a legjobb döntés. A letűnőben lévő HDD-k helyett ma az úgynevezett SSD-k (solid state drive) kínálnak megbízható megoldást.

Az egykor megfizethetetlenül drága SSD-k ára az elmúlt néhány év során jelentősen csökkent – ez igaz a hagyományos belső, valamint a külső SSD-k esetében is. Napjainkban a zsebméretű, USB-csatlakozóval rendelkező külső SSD-k a hordozható merevlemezek sebességének akár tízszeresét is elérhetik, és sokkal nagyobb adatbiztonságot szavatolnak. Az SSD-k nem tartalmaznak fémlemezeket, amelyeket fel kell pörgetni, így író-olvasófejek sincsenek, amelyeknek a lemez egy adott pontjához kell eljutniuk, hogy megtalálják a keresett adatforrást. Tehát a hagyományos HDD merevlemezzel ellentétben, amely az adatokat a forgó tányérokon tárolja, amelyekhez egy mozgó mágneses fej segítségével fér hozzá, az SSD „tartós” flashmemóriacellák gyűjteményét használja az adatok tárolására. A mozgó alkatrészek hiányának köszönhetően az SSD-k kisebbek, vékonyabbak és mobilisabbak – vagyis kevésbé érzékenyek a mozgatással járó viszontagságokra. Sorra vettük azokat a tudnivalókat és terméktulajdonságokat, amelyeket a kiválasztás során érdemes szem előtt tartani.

Gyorsabb egy külső SSD, mint egy külső HDD?

A válasz egyértelműen igen. A HDD-k lassabbak, mivel fizikailag kell hozzáférniük az adatokhoz. Persze adott a kérdés, mennyivel gyorsabb az adatok olvasása a flashcellákból, mint a forgó lemezek egyes pontjairól? Az eszközök tipikus átviteli sebessége 100 és 200 MB/s között változik. A külső SSD-k esetében 400 MB/s feletti sebességet várhatunk, de a magasan kvalifikált eszközök ennél lényegesen gyorsabb adatátvitelre lehetnek képesek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy HD minőségben tárolt filmet akár másodpercek alatt átmozgathatunk egy másik lemezre.

Tárkapacitás igények szerint

A külső meghajtó kiválasztása során vitathatatlanul a leglényegesebb tulajdonság a tárhely nagysága. Hiába választunk nagy adatátviteli sebességgel, titkosítással és távoli hozzáféréssel rendelkező eszközt, ha nem képes az összes adatunk tárolására. Adódik tehát a kérdés, hogy mekkora tárkapacitásra van szükségünk. Sajnos erre nem létezik egyöntetű válasz.

Ha olyan eszközre van szükségünk, amely alkalmas dokumentumok, fényképek vagy egyéb adathordozók tartalmainak egyik eszközről a másikra történő másolására, akkor jó döntésnek bizonyulhat egy kis tárkapacitással rendelkező olcsóbb változat. 

A nagyobb méretekkel rendelkező SSD-k már alkalmasak nagyméretű fájlok – például filmek – tartós tárolására. A saját felhasználói szokásaink határozzák meg, hogy elegendő-e számunkra egy 500 GB kapacitással rendelkező változat vagy pedig több terrabájtos megoldásra van szükségünk.

Csatlakozás típusa

A külső SSD vásárlása során fontos szempont a számítógép által támogatott csatlakozási interfész típusa. A legtöbb külső SSD USB 3.0-t használ, amely gyors és széles körben kompatibilis. Ha azonban Thunderbolt 3 portokkal rendelkező újabb számítógéped van, akkor érdemes olyan külső SSD-t beszerezned, amely ezt az interfészt használja a még gyorsabb sebesség érdekében.

Fizikai biztonság

Amikor számítógépalkatrészekről, perifériákról és szoftverekről beszélünk, a biztonság kérdését szinte minden esetben a digitális kártevőkre korlátozzuk, holott egyes eszközök esetében – mint például a külső SSD adattárolóknál – említenünk kellene a fizikai biztonság kérdését is.

A külső SSD-k egyik fontos tulajdonsága a hordozhatóság, így természetes, hogy esetlegesen vagy rendszeresen magunkkal visszük őket. Hordozás közben fokozott kockázatnak lehetnek kitéve; még fontosabb a fizikai biztonság kérdése, ha kifejezetten érzékeny vagy fontos adatokat tárolunk. Érdemes tudni, hogy léteznek IP67-es szabvánnyal rendelkező eszközök, amelyek a nedvességgel és a porral szemben is maximális védelmi szintet mondhatnak magukénak. Az ilyen készülékek tökéletes megoldást kínálnak például fotósok számára, akiknek az SD kártyák telítődése után professzionális és megbízható segítségre van szükségük.

Külső SSD vagy NAS?

Ha olyan eszközre van szükség, ami tökéletes megoldást szolgáltat a biztonsági másolatok tárolására, a hálózatra csatlakoztatott tárolóeszközök (NAS) jobb választásnak bizonyulhatnak. Ezek általában önálló, vezetékes eszközként kapcsolódnak a helyi hálózathoz, és akár több meghajtót tartalmaznak. Azonban a NAS nem megfelelő megoldás, ha hordozhatóságra van szükség.

Ha a meghajtót rendszeresen magunkkal szeretnénk vinni, olyan eszközre van szükség, ami megfelel a hordozhatóság szempontjainak. Könnyűnek és kicsinek kell lennie, hogy akár zsebben vagy táskában szállítva bármikor elérhető legyen. A legtöbb külső SSD kicsi és könnyű, mégis hatalmas digitális tárolókapacitást kínál. 

Végezetül… 

Ha meghoztuk a döntést, hogy egy SSD-t választunk egy külső HDD helyett, látni fogjuk, hogy az előnyökért cserébe némileg magasabb árat kell fizetnünk. Ugyanakkor az is tapasztalhatjuk, a biztonság és a gyorsaság terén mutatott előny megéri a magasabb árat, ha igazán jó megoldásra van szükség.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése close

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

filterSzűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
filterSzűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése close

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

notifyÉrtesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)